coco:
Narysuj ten ostrosłup

będzie łatwiej

w tym ostrosłupie zaznacz Δ-t prostokatny
o przyprostokatnych H --wys. ostr.
h
b --wys. ściany bocz.( przeciwprostokątna tego Δ-ta
druga przyprostokatna to 1/3 h
p (w podstawie Δ-ta rwnobcz.)
P
p= P
Δ równ. = 1/4 *a
2 √3 ---- taki jest wzór

V = 1/3 P
p *H czyli mamy obliczyć H
P
c = P
p + 3a h
b więc do bliczenia h
b
obliczymy je z tego trójkąta prostokatnego
1/3* h
p / H = tg α h
p =1/2 *a
√3 → 1/3h
p = 1/6(a
√3)
H = 1/6(a
√3 )*1/
√3 bo tg60
0 =
√3
pierwiastki się skrócą czyli H = a/6 → H = 6/6 = 1cm
podobnie obliczamy h
b=H/cosα cos60
0 = 1/2
więc h
b = 2cm

P
p = 1/4(a
2*
√3 )= 9
√3 ( po podstawieniu za a =6cm)

zatem V = 1/3 *9
√3*1= 3
√3 cm
3
P
c =9
√3 +3*6*2= 3
√3 + 36 = 9(
√3 +4) cm
2 