całeczki
Kaams: ∫x(4x2−1)3 dx
pooomocy
9 wrz 21:19
9 wrz 21:25
piotr: 4x
2−1 = t ⇒ xdx = dt/8
⇒
9 wrz 21:29
Kaams: fajnie, ja nie umiem nawet posiadając kartke i długopis, możesz to rozpisać?
9 wrz 21:29
the foxi:
u=4x
2−1
∫u
3*du*x*dx
du=8xdx
| 1 | | 1 | | u4 | | u4 | | (4x2−1)4 | |
| ∫u3du= |
| * |
| +C= |
| +C= |
| +C |
| 8 | | 8 | | 4 | | 32 | | 32 | |
o ile się nie mylę...
9 wrz 21:29
the foxi:
o, jednak nie
9 wrz 21:30
the foxi:
poprawka estetyczna, w drugiej linijce nie powinno być "du" pod całką.

∫u
3*x*dx
9 wrz 21:31
Kaams: dziękuje <33333
9 wrz 21:31