pomocy
jola: wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= x2−12x2+1
9 wrz 20:51
the foxi:
używaj U do zapisku ułamków, a nie u
2x
2y+y=x
2−1
2x
2y−x
2+1+y=0
(2y−1)x
2+(y+1)=0
musimy zbadać, kiedy to równanie kwadratowe zmiennej x z parametrem y ma rozwiązania (choć
jedno)
Δ≥0
−4(y+1)(2y−1)≥0
−4(2y
2+y−1)≥0
2y
2+y−1≤0
Δ
y=1+8=9
9 wrz 20:59
Eta:

.................
| | 1 | |
Δ≥0 ⇒ −4(2y−1)(y+1)≥0 ⇒ (2y−1)(y+1)≤0 ⇒ y∊<−1, |
| > ( bez liczenia drugiej delty! |
| | 2 | |
9 wrz 21:06
the foxi:
racja, rozwiązanie było już na wyciągnięcie ręki...
9 wrz 21:10
Eta:
9 wrz 21:17