Wielomiany
Glupimatfiz: Proszę o pomoc i wytłumaczenie bo nie potrafie tego rozwiązać. W postaci iloczynowej jest łatwo
ale nie dam rady do niej doprowadzić
x4−3x3−14x2−20x−24=0
9 wrz 20:45
Mila:
W(x)=x4−3x3−14x2−20x−24
Szukamy całkowitych pierwiastków wielomianu wśród dzielników liczby (−24)
W(±)1≠0
W(2)≠0
W(−2)=16+24−14*4+40−24=16−56+40=0
Schemat Hornera:
1 −3 −14 −20 −24 i x=−2
1 −5 −4 −12 0
x4−3x3−14x2−20x−24=(x+2)*(x3−5x2−4x−12)
P(x)=x3−5x2−4x−12
Dalej jak w na początku, ±1,2 już nie sprawdzamy
P(−2)=−8−20+8−12≠0
P(±3)≠0
P(6)=0
Schemat Hornera
1 −5 −4 −12 x=6
1
spróbuj dalej sam, w razie kłopotów pisz.
9 wrz 21:01
the foxi:
najprościej zastosować tw. Bezout, zauważyć wniosek z niego płynący, że f(−2)=f(6)=0 i dany
wielomian podzielić najpierw przez (x+2), potem (x−6)
i tyle
9 wrz 21:01
Glupimatfiz: Kuurcze juz rozumiem. Dziekuje wam
9 wrz 21:03
Mila:
9 wrz 21:06