skoro f(0)=0, może podejrzewać, że funkcja jest nieparzysta
i tak jest, a to nam znacznie ułatwia rysowanie
ponieważ możemy zająć się tylko rysowaniem wykresu dla x>0, a resztę odbijemy symetrycznie
względem początku układu współrzędnych
| 6−36x2 | ||
warto policzyć pochodną, która wynosi f'(x)= | ||
| (2x2+1)3 |
| 1 | ||
mianownik nie zeruje się nigdy, tak więc f'(x)=0 ⇔ 6−36x2=0 ⇔ x=± | ||
| √6 |
| 1 | 1 | |||
6−36x2>0 ⇔ x∊(− | ; | ) | ||
| √6 | √6 |
| 1 | ||
super, widzisz, że funkcja f rośnie od x=0 do x= | , a potem ciągle maleje. | |
| √6 |
| 1 | 9 | 3 | ||||
policzmy f( | )= | *√ | ||||
| √6 | 8 | 2 |