Djdj
Qwerry : Pochodna z x z f(x, y) : y2e(pierwiastek z x2 +y2)
Pomoze ktoś?
9 wrz 18:28
the foxi:
(fgh)'=f'gh+fg'h+fgh'
f=y
2
g=e
h=
√x2+y2
jaki wniosek?
| | d(√x2+y2) | |
pochodna po iksie jest równa po prostu fgh', czyli y2e |
| |
| | dx | |
a pochodną z pierwiastkia rozwiązałem Ci przed chwilą w innym, wzoruj się na tamtym
przykładzie.
9 wrz 18:36
Qwerry : Boże nic z tego nie rozumiem
9 wrz 23:33
the foxi:
Twoja funkcja jest iloczynem trzech funkcji:
f=y
2
g=e
h=
√x2+y2
wzór na pochodną iloczynu trzech funkcji f, g i h: (fgh)'=
f'gh+
fg'h+fgh'
zaczynasz liczyć pochodną f po iksie: f'=0, prawda?
tak samo z pochodną g'.
więc pierwsze dwa składniki (na czerwono) wynoszą zero. zostaje Ci do policzenia pochodna z h
po iksie.
wzór na pochodną funkcji złożonej (bo tym jest pierwiastek):
gdzie t=x
2+y
2
h=
√x2+y2
| | 1 | | 2x | | x | |
h'= |
| *(x2+y2)'= |
| = |
| |
| | 2√x2+y2 | | 2√x2+y2 | | √x2+y2 | |
| | df | | exy2 | |
zatem ostatecznie |
| =fgh'= |
| |
| | dy | | √x2+y2 | |
9 wrz 23:39
9 wrz 23:40
9 wrz 23:42
gg:
@the foxi: Coś mi się wydaje, że f(x,y) jest nieco inna, równa f(x,y)=y2e√x2+y2.
10 wrz 17:51
10 wrz 18:19