Równanie płaszczyzny w R3, odległość punktu b od płaszczyzny P
niki20: Napisać równanie płaszczyzny P w R3 przechodzącej przez punkt a=(1,0−1) i prostopadłej do
prostej l, która jest dana równaniem x+3/1=y+1/−1=z−1/−1.
Wyznacz odległość punktu b:(−1,0,−2) od płaszczyzny P.
Równanie płaszczyzny wyszło mi prawdopodobnie [1,−1,−1]t +[1,0,1] gdzie t nalezy do R
Ale jak z tego odległość?
Ktoś wie jak to zrobić?
9 wrz 18:14
niki20: Każda pomoc w tym przypadku się przyda
9 wrz 19:21
Mila:
| | x+3 | | y+1 | | z−1 | |
l: |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | −1 | | −1 | |
k
→=[1,−1,−1]− wektor kierunkowy prostej l jest równy wektorowi normalnemu płaszczyzny
prostopadłej do l
n
→=[1,−1,−1], A=(1,0,1)∊π
π: 1*(x−1)−1*(y−0)−1*(z+1)=0
π: x−y−z−2=0
| | |1*(−1)−1*0−1*(−2)−2| | |
d(B=(−1,0,−2),π)= |
| ⇔ |
| | √1+1+1 | |
| | |−1+2−2| | | 1 | | √3 | |
d= |
| = |
| = |
| |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
========================
9 wrz 20:02