całka
olekturbo: Oblicz całkę potrójną 9x2 + y2 dxdydz, gdzie B = {(x,y,z) ∊ R3 : 9x2+y2 < 1 i 0 < z < 2 }
9 wrz 17:28
kerajs: y=r\sin t\\
0≤t≤2π
0≤r≤1
1≤z≤2
| | 1 | | π | |
∫12dz∫02πdt∫01r2rdr=(2−1)(2π−0)( |
| −0)= |
| |
| | 4 | | 2 | |
9 wrz 17:44
kerajs: O, sorry.. Z −ey zmienia się od 0 do 2 wiec wynik jest dwa razy wiekszy.
9 wrz 17:47
olekturbo: jak to się liczy
9 wrz 18:32
kerajs: To już wiesz.
Podobnie jak to, że zgubiłem 1/3 z jakobianu, więc wynik to pi/3
PS
Koszmarny jest ten edytor dla bardziej skomplikowanych wzorów matematycznych.
11 wrz 09:34
11 wrz 13:49
olekturbo: UDALO SIE DZIEKUJE!
11 wrz 23:30