Gęstość, twierdzenie graniczne
Ania: Dane jest:
f(x) =0,75(1−x2) dla x∊(−1;1) i 0 poza tym
Na podstawie tw. Lindeberga Levy'ego : ∑(n=100;i=1) xi<10/√15
O co chodzi w tym zadaniu, jak się do tego zabrać?
9 wrz 15:32
Adamm:
Nie wiadomo o co chodzi, a nikt nie będzie się domyślał
9 wrz 15:59
Ania: Przygotowuję się do egzaminu, na którym było takie zadanie. Może nie jest napisane kropka w
kropkę, ale taką treść otrzymałam. Myślałam że ktoś miał do czynienia z tego typu zadaniem i
wie co robić, co wyznaczyć, co może być szukane. Niemniej dziękuję.
9 wrz 16:03
Adamm:
Xi, i=1, 2, ..., 100
mają ten sam rozkład o gęstości f(x)
oblicz P(∑ Xi < 10/√15)
o to chodzi?
9 wrz 16:21
Adamm:
no i Xi są niezależne
9 wrz 16:21
Ania: Zakładając że o to chodzi − jak to obliczyć? Czytałam, że "ciąg dystrybuant standaryzowanych
średnich arytmetycznych albo sum jest zbieżny do dystrybuanty rozkładu N(0,1). Ale nie wiem
jak to zapisać i obliczyć...bardzo dziękuję
9 wrz 16:35