Szereg Fourier l^2 - x^2
puszka_malutka: Rozwinąć w szereg trygonometryczny Fouriera w przedziale < −l, l >, l > 0
funkcję f(x) = l2 − x2
9 wrz 14:34
Adamm:
podstaw do wzoru
9 wrz 14:50
puszka_malutka: ale nie wiem jak zinterpretować to "l"
nie wiem nawet jak sobie miałabym mniej więcej naszkicować. to "l" wygląda przerażająco i nie
wiem jak mam je wpisać.
to jest jakaś stała liczba?
9 wrz 14:55
Adamm:
tak
podstaw sobie np. I=π
9 wrz 15:00
puszka_malutka: czy ktoś mógłby mi pomóc i spojrzeć, czy w ogóle idę w dobrym kierunku?
przyjęłam, że l = π
wtedy <−π, π>, f(x) = π
2 − x
2, T = 2π
używam wzoru na wyraz a
0
granice całkowania to (−π, π)
| 1 | | 1 | | 1 | |
| [(π3 − |
| π3) − (−π * π2 + |
| π3) = |
| π | | 3 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| [ π3 − |
| π3 + π3 − |
| π3] = |
| π | | 3 | | 3 | |
9 wrz 17:10
puszka_malutka: nie wierzę, że robię to już ponad godzinę... ale nadal walczę dzielnie.
po kilku próbach chyba udało mi się obliczyć a
n, jednak nie jestem pewna czy to dobry wynik.
doszłam do
| | 1 | |
an = |
| ∫ π2 − x2 * cos nx dx |
| | π | |
mój wynik, po rozpisaniu to
| 1 | | 2π2 | | 2 | | π | | 1 | |
| [ |
| sin (−πn) + |
| ( |
| cos (−πn) + |
| cos (−πn) ] − [ |
| π | | n | | n | | n | | n2 | |
| | 2 | | −π | | 1 | |
|
| ( |
| (cos πn) + |
| cos πn)] |
| | n | | n | | n2 | |
bardzo proszę, niech ktoś spróbuje mi to rozpisać krok po kroku... korzystam ze wzorów i nie
wiem, czemu mam poczucie, że wszystko jest źle
wiem, że te sin i cos można jakoś skrócić, ale ja nie wiem jak
teraz się biorę za b
n
9 wrz 18:41
puszka_malutka: chociaż nie, wyłapałam kolejny błąd.
| | 1 | | 4π | |
i po poprawieniu an = |
| [ |
| cos πn] |
| | n | | n2 | |
chyba.
9 wrz 18:50
piotr: | | 4 l2cos (πn) | | 4 l2 (−1)n | |
− |
| = − |
| |
| | π2 n2 | | π2 n2 | |
9 wrz 19:05
piotr: bn = 0, funkcja f(x) jest parzysta
9 wrz 19:06
puszka_malutka: piotrze, czy mógłbyś mi to rozpisać?
nie potrafię określić, skąd wziął Ci się taki wynik. ani co on oznacza.
w sumie to zabawne, bo pomimo, że to funkcja parzysta, mi coś wyszło jako bn
9 wrz 19:19
puszka_malutka: ! up
9 wrz 20:52
9 wrz 20:58
piotr: jeszcze trzeba podstawić granice całkowania
9 wrz 20:59
puszka_malutka: jejciu, dziękuję!
zapoznam się ze wszystkim krok po kroku i spróbuję to jeszcze raz, poprawnie już zrozumieć!
10 wrz 10:00