analiza
gosia: 1.rozwinąć w szereg Taylora w x=0 funkcje F(x)=1/(3−z)2
2. obliczyć gałkę ∫ dx/(x2+2)(x+2)
3.zbadaj charakter zbieżności ciągu fn(x) = pierwiastek (x2 −1/n2) na zbiorze [1,∞)
9 wrz 11:25
Benny: | | 1 | | 1 | | 1 | | x | | 1 | | x | |
[ |
| ]'= |
| =[ |
| ∑[ |
| ]n]'= |
| ∑n[ |
| ]n−1 |
| | 3−z | | [3−z]2 | | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | |
9 wrz 11:30
gosia: dzięki Benny
9 wrz 11:38
gosia: tam w 2 oczywiście calke 😀
9 wrz 11:44
Adamm:
f
n(x) =
√x2−1/n2 → f(x) = x
| | 1/n2 | |
supx(|fn(x)−f(x)|) = supx(x−√x2−1/n2) = supx( |
| ) ≤ 1/n2 → 0 |
| | x+√x2−1/n2 | |
zbieżność jest jednostajna
9 wrz 11:59
gosia: dzięki bardzo Adamm
9 wrz 12:03