L
Rubick: Mam za zadanie obliczyć długość łuku krzywej i Chryste Panie...
Kompletnie nie wiem jak sobie poradzić z pochodną, równanie wygląda tak:
| | −x | |
y = √−x(x+1) − arctan √ |
| |
| | x+1 | |
Wzór na L znam, tutaj liczę pochodną:
https://imgur.com/GmfLQNt
Iii właśnie, przecież jak będę coś takiego wrzucał potem pod pierwiastek to się załamię, jak to
poskracać? Uprościć?
Potem muszę to jeszcze spotęgować, błagam o rady bo to jest masakra...
9 wrz 06:17
Benny: Da się to uprościć dosyć przyzwoicie, nie wiem czy w ogóle próbowałeś, ale idzie zrobić to w
głowie.
9 wrz 09:55
Rubick: | | −x | |
jakim cudem pozbyłeś się √ |
| ? |
| | x+1 | |
9 wrz 16:18
Rubick: Nie widzę tego uproszczenia
9 wrz 16:18
Rubick: | | x | | x | |
Rozumiem, że 1 − |
| można zamienić na |
| i w sumie tyle |
| | x+1 | | x+1 | |
9 wrz 16:26
Rubick: Benny czy mógłbyś mi pomóc
9 wrz 17:17
Pytający:
| | −x | |
√ |
| =(−x)1/2(x+1)−1/2 |
| | x+1 | |
| | x | | 1 | |
(1− |
| )= |
| =(x+1)−1 |
| | x+1 | | x+1 | |
9 wrz 19:49