matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz równanie różniczkowe
Marek:
y
2
+ xy
Zagadnienie początkowe: y'=
y(1)=−1
x
2
y
2
y
y'=
+
x
2
x
y'=u
2
+ u
du
=u(u+1)
dx
du
=dx
u(u+1)
W ten sposób? Jak obliczyć całkę z tego?
9 wrz 02:38
Marek:
Analogicznie jak tutaj?
https://www.youtube.com/watch?v=F38mZooW-E8
9 wrz 02:39
Adamm:
u = y/x u+xu' = y' u+xu' = u
2
+u
u'
1
=
u
2
x
1
−
= ln|x|+C
u
1
u = −
ln|x|+C
x
y = −
ln|x|+C
9 wrz 10:43