matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie różniczkowe Bernoulliego
Ania:
Nie mogę znaleźć błędu w równaniu różniczkowym Bernoulliego, nie chcą mi się skrócić C(x). Proszę o pomoc Zdjęcie zadania i mojego rozwiązania:
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/41308669_261321447826368_7941034736598646784_n.jpg?_nc_cat=0&oh=ded066d3ce3421a0161c7e71d846e0c5&oe=5C226A75
Pod koniec przypadkiem zamiast t operuję iksem przy C(x)
9 wrz 00:15
Benny:
y=0 jest rozwiązaniem, dla y≠0 możemy podzielić równanie przez 2
√
y
y'
√
y
y'
−
=1,
√
y
=z, z'=
2
√
y
2
2
√
y
z
z'−
=1
2
z=e
x/2
*C[x]
1
z'=
e
x/2
*C[x]+C'[x]*e
x/2
2
C'=e
−x/2
C=−2e
−x/2
+K z=−2+e
x/2
*K y=z
2
=...
9 wrz 10:10
Benny:
Btw. na Twoim zdjęciu C[x] się skraca.
9 wrz 10:11
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick