równania różniczkowe
Piotr: Rozwiąż równanie różniczkowe y''−yy'=y2*y'
8 wrz 22:34
Adamm:
y'' = (y
2+y)y'
y' = y
3/3+y
2/2+C
1
| | 1 | |
∫ |
| dy = x + C2 |
| | y3/3+y2/2+C1 | |
8 wrz 23:10
Mariusz:
Można sprowadzić do równania pierwszego rzędu podstawieniem
y' = u(y)
y'' = u'(y)y'
y'' = u'u
u'u−yu=y
2u
u'u−yu−y
2u=0
u(u'−y−y
2)=0
u=0
u'=y+y
2
y'=0
du=(y+y
2)dy
y=C
Aby rozłożyć ten ułamek na sumę ułamków prostych przydadzą się wzory Cardano
8 wrz 23:31
Piotr: Ok dzięki takich trudnych całek już nie mieliśmy
8 wrz 23:35