proszę o sprawdzenie
Anna: wyznacz wszystkie wartości parametru k dla których wielomian
W(x) = (x2 + x −6 ) ((k−2) x2 − (k + 3) x −4)) ma cztery różne pierwiastki
x2 + x − 6 = 0
Δ =25 √Δ = 5
x1 = 3 x2 = 2 to są dwa pierwiastki
(k−2) x2 − (k + 3) x −4) = 0
Δ = k2 + 22k − 23 > 0 ⇒ k ∊ (− ∞ ; −23 ) ∪ (1 ; + ∞)
8 wrz 21:13
Blee:
I dalej .... sprawdzasz dla jakiego k jedenvz pierwiastkow to bedzie 2 lub 3 czyli:
(k−2)*22 − (k+3)*2 − 4 = 0
I wyznaczasz k
Analogicznie dla x=3
Oba 'k' wyrzucasz z wczesniej wyliczonego przedzialu i gotowe.
8 wrz 21:28
Jolanta: Δ=k2+28k−23 tak mi wyszło
8 wrz 22:23
Jolanta: Δ=k
2+22k−23
8 wrz 22:28
Anna: po wyliczeniu mamy ostatecznie
| | 31 | |
k ∊ ( − ∞;23) ∪ (1 + ∞) \ {9; |
| |
| | 6 | |
myślę że się nie pomyliłam
dziękuję bardzo
9 wrz 17:32
the foxi:
(k−2)x
2−(k+3)x−4=0
to równanie musi mieć dwa różne pierwiastki, poza tym różne od 2 i 3
1) ale najpierw zauważmy, że dla k=2 mamy równanie −5x−4=0, zatem ma tylko jedno rozwiązanie!
2) sprawdzamy, dla jakich k rozwiązaniami równania są 2 i 3
x=2 ⇔ 4(k−2)−2(k+3)−4=0
2k=18
k=9
x=3 ⇔ 9(k−2)−3(k+3)−4=0
6k−31=0
i tu masz super
3) oczywiście delta, większa od zera
Δ>0 ⇔ (k+3)
2+16(k−2)>0 ⇒k
2+6x+9+16k−32>0 ⇔k
2+22k−2>0 ⇔ (k−1)(k+23)>0 ⇔k∊(−
∞;−23)∪(1;+
∞)
| | 31 | |
k∊(−∞;−23)∪(1;+∞)\{2; |
| ;9} |
| | 6 | |
tak więc prawie dobrze
9 wrz 18:21
Anna: dziękuję bardzo
10 wrz 19:51