proszę o rozwiązanie
Anna: dla jakich wartości parametru a równanie I I x I −2 +a I = 3 ma trzy pierwiastki
8 wrz 19:35
Eta:

1 sposób : algebraicznie
|x|−2+a=3 v |x|−2+a= −3 ⇒ |x|=5−a v |x|=−1−a
aby były trzy rozwiązania to:
5−a>0 −− 2 rozwiązania i −1−a=0 −− 1 rozwiazanie
zatem a<5 i a= −1
Odp: a=−1
======
2 sposób : graficznie
f(x)= ||x|−t| , gdzie t= −2+a
rysujesz wykresy
i
g(x)=3
3 rozwiązania dla t=3 czyli dla −2+a=3 ⇒ a=−1
======
8 wrz 20:12
Eta:
W 1 sposobie zapomniałam jeszcze dopisać:
lub 5−a=0 −−1 rozwiązanie i −1−a>0 −− 2 rozwiązania
to a=5 i a<−1
sprzeczność
zatem tylko z pierwszego układu mamy a= −1
8 wrz 20:18
Eta:
Poprawiam chochlika w sposobie graficznym
t=2−a
3 rozwiązania dla t= 3 czyli dla 2−a=3 ⇒ a= −1
Oglądam film i piszę......... sorry
8 wrz 20:25
Anna: dziękuję bardzo
8 wrz 20:30
Eta:
Na zdrowie ..
8 wrz 20:32