pole obszaru ograniczonego krzywymi
matematiksfreak: oblicz pole obszary ograniczonego krzywymi:
x=y
2+y+1
x+y−1=0
Krzywe na wykresie już narysowałem ale mam problem z doborem obszaru, konkretnie z y
Nie wiem jak przekształcić te pierwsze równanie aby można było wpisać je do obszaru całkowania
na osi y
grzest:
Pierwsze równanie jest krzywą pierwiastkową względem y. Równanie to można rozwikłać,
rozwiązując je wzgędem y.
Mamy więc
y
2+y−x+1=0
Δ=
√4x−3
Prosta x+y−1=0 przecina się z dolną gałęzią krzywej pierwiastkowej w punktach x
1=1 oraz x
2=3.
| | ⎧ | 1≤x≤3 | |
| D: | ⎩ | −1/2−√x−3/4<y<1−x | .
|