różniczki
ola: Rozwiąż równanie różniczkowe : (3x+3y−1)+(x+y+1)y'=0
wynik powinien być : 3x+y+2ln|x+y−1|=0
Proszę o pomoc . Taki wynik mi nie wychodzi . Dochodzę do momentu gdzie f'(x)=3x+2y−1
8 wrz 10:27
Adamm:
u = x+y − naturalne podstawienie
u' = 1 + y'
(3u−1)+(u+1)(u'−1)=0
i równanie o rozdzielonych zmiennych
8 wrz 13:34
Mariusz:
W tym równaniu akurat tak bo wyznacznik macierzy
3 3
1 1
jest zerowy
ale gdy będzie miał(a) inne współczynniki to
"naturalnie" do równania o rozdzielonych zmiennych
będzie trzeba dojść przez równanie jednorodne
8 wrz 23:57