różniczki
ola: Rozwiąż równanie różniczkowe :
2y*(dy/dx)−x−y2=0
Mógłby mi ktoś pomóc. Nie umiem tego rozwiązać. Na początku wykonuje dzielenie obustronne
przez 2y ale nie wychodzi . Wynik powinien być : x+y2+1+C*ex=0
7 wrz 22:58
Adamm: a ja mam inny wynik...
7 wrz 23:10
piotr: (y2)' −y2 = x
v=y2
v' − v = x
⇒
v(x) = −x + c1 ex − 1
⇒
y(x) = −√−x + c1 ex − 1 ∨ y(x) = √−x + c1 ex − 1
7 wrz 23:10
Adamm:
a jednak taki sam
u=y2
u' − u = x
u'e−x − u e−x = xe−x
(ue−x)' = xe−x
ue−x = −e−x(x+1) + C
u = −x−1+Cex
y2+x+1+Cex = 0
7 wrz 23:12