nierównośc
aaa: zmienna losowa X ma rozkład Bernoulliego osz z paramterami p=1/5 i n=100. Korzystajac z
nierowności Czebyszewa − Biennayme oszacuj prawdopodobieństwo P(IX−20I>=5)
Nie wiem cz dobrze robię, może ktos zweryfikowac?
P(IX−20I>=5)=<16/25
P(IX−20I>=5)=1−P(IX−20I<5)
1−P(IX−20I<5)=<16/25
−P(IX−20I<5)=<−9/25
P(IX−20I<5)>=9/25
i to jest juz oszacowane prawdopodobieństwo? Czy coś jeszcze trzeba policzyć?
7 wrz 13:01
Adamm:
pierwsza linijka już jest oszacowane
P(IX−20I>=5)≤16/25
7 wrz 13:04
aaa: A dalsza część polecenia to aby obliczyć P(x>=25), to jak to z tego policzyć?
7 wrz 13:07
Adamm:
Policzyć z tego się raczej nie da, bo to nierówność
7 wrz 13:16
aaa: a to po prostu nie wyjdzie przedział?
−5=<X−20=<16/25−5
to wtedy wyszloby <15,16 i 16/25>
to nie o to chodzi?
7 wrz 13:20
Adamm:
nie, obliczyć znaczy obliczyć
7 wrz 13:26
aaa: no dobra, w poleceniu mam obliczyć i oszacować P(x>=25), i to tak w każdym zadaniu, to chyba da
się jakoś to obliczyć
7 wrz 13:29
Adamm:
| | 25−20 | | 1 | |
P(X≥25) ≈ P(Y≥25) = 1 − Φ( |
| ) = 1 − Φ(1) = 1/2 − (1/2)erf( |
| ) ≈ 0,16 |
| | √25 | | √2 | |
gdzie Y ma rozkład normalny z taką samą wariancją i wartością oczekiwaną
7 wrz 14:11