prostokąt
marcinek:
W prostokącie ABCD stosunek boków |AB| : |AD|=3:1
Punkt S jest środkiem boku AB
Wyznacz wartość tangensa kąta między BD i SC
6 wrz 23:16
Mila:
Podpowiedź:
x− wspólna miara
|SE|=x jako odcinek łączący środki boków ΔBAD
Próbuj dalej sam.
6 wrz 23:51
wnuk:
A = (6a, 0), B = (), 0), C = (0, 2a), D = (6a, 2a), S = (3a, 0)
współczynniki kierunkowe prostych
| 2a | | 1 | | 2a | | 2 | |
BA: a1 = |
| = |
| oraz CS: a2 = |
| = − |
| |
| 6a | | 3 | | −3a | | 3 | |
| a1 − a2 | |
tgα = | |
| | |
| 1 + a1a2 | |
7 wrz 00:14
Eta:
Umieszczamy prostokąt w układzie współrzędnych tak jak na rys.
A(0,0) , B(6b,0), C(6b,2b), D(0,2b) , S(3b,0)
korzystamy ze wzoru na tangens kąta między prostymi SC =p i BD=k
| ak−ap | |
tgα=| |
| | gdzie ak , ap −− współczynniki kierunkowe prostych |
| 1+a+k*ap | |
| 2b | | 2b | |
ak= |
| =−1/3 i ap= |
| =2/3 |
| −6b | | 3b | |
| 1 | |
to tgα=| |
| |=..... |
| 1−(2/9) | |
========
7 wrz 00:19
Eta:
7 wrz 00:22
7 wrz 00:24
Eta:
Inny sposób
| 1 | |
P(trapezuBCDS)= 9x2 i P(trapezuBCDS)= |
| *|SC|*|BD|*sinα |
| 2 | |
z tw. Pitagorasa : |SC|=
√13x , |BD|=2
√10x
to porównując pola:
| 9 | | 7 | |
9x2=√130x2sinα ⇒ sinα= |
| to cosα= √1−sin2α =...= |
| |
| √130 | | √130 | |
| sinα | | 9 | |
zatem tgα= |
| =...... = |
| |
| cosα | | 7 | |
7 wrz 00:53
marcinek:
Dzięki wszystkim!
7 wrz 21:49