Podaj zaleznosc rekurencyjna na liczbe n−cyfrowych liczb zapisanych wyłacznie z
Kasia:
Podaj zaleznosc rekurencyjna na liczbe n−cyfrowych liczb zapisanych wyłacznie za pomoca
cyfr 2, 3 i 4, w których wystepuje sekwencja 44.
zrobiłam tak:
Pn
P2=1 (44)
P3=5 (442, 443, 444, 244, 344)
P4=9 (4444, 4422, 2244, 4423, 2344, 4433, 3344, 4432, 3244)
teraz musze odkryc ten wzor rekurencyjny
6 wrz 22:25
jc:
pn = 3n − Xn, gdzie x0=1, x1=3, xn+2=2(xn+1 + xn)
p4=21, a nie tak, jak u Ciebie 9.
6 wrz 23:59
jc:
p0=0, p1=0, p2=1
pn+3=5pn+2−4pn+1−6pn
7 wrz 00:04
Kasia: Jak mam na przykład:
L(1)=3
L(2)=8
L(3)=21
Mam wzor: L(n)=3*L(n−1)−L(n−2)
nie da sie ulozyc czegos podobnego?
7 wrz 00:29
jc: Nie wystarczy P(n)=aP(n−1)+bP(n−2). P(0)=p(1)=0, a wtedy P(1)=0≠1.
−−−−
P(0)=P(1)=0, P(1)=1
P(n)=5P(n−1) − 4P(n−2) − 6P(n−3)
7 wrz 00:38
jc: Wzór przecież jest podobny, tylko zawiera trzeci składnik po prawej stronie.
7 wrz 00:39
Kasia: dziekuje za help me xD ♥
Pn
P1=2
P2=3
P3=4
a tu jaka rekurencja? P(n)=P(n−1)+1 ?
7 wrz 00:56