Odcinek AB o długośći 4 jest zawarty w prostej o równaniu
Kiciaw: y= 34x − 32. Symetralna
odcinka AB przecina oś OY w punkcie (0,6). Oblicz współrzędne końców odcinka AB.
Chciałam to zrobić z układu równań i wzoru na współrzędne punktu po środku. Czyli
(X1+x2)/2=18/5 i (3/4 x1−3/2+3/4x2−3/2)/2= 6/5. Wychodzi mi układ nieoznaczony. Dlaczego?
6 wrz 21:54
Mila:
Równanie prostej to
6 wrz 22:10
Mila:

Nie uwzględniłaś długości odcinka, jest nieskończenie wiele odcinków
o środku w punkcie przeciecia prostej AB i symetralnej
1)
Symetralna AB
2)
Punkt przecięcia prostych to środek AB
3)
równanie okręgu o środku S i r=2
(x−U{18})
2+(y−U{6}{5)
2=2
2
4) punkty przecięcia okręgu z prostą k
| | 18 | | 3 | | 3 | | 6 | |
(x− |
| )2+( |
| x− |
| − |
| )2=4 |
| | 5 | | 4 | | 2 | | 5 | |
(x−18/5)
2+(3/4x−27/10)
2=4
x=2 i y=0
lub
| | 26 | | 12 | |
A=(2,0), B=( |
| , |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
sprawdź rachunki.
6 wrz 22:33
6 wrz 22:40
Kiciaw: Mila, dziękuję, o to mi chodziło. Nie pomyślałam o tym, że jest nieskończenie wiele punktów,
które dadzą taki wynik. Zrobiłam w końcu uwzględniając długość, ale nadal próbowałam też
zrobić to z układu równań.
9 wrz 14:39