Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC oraz oblicz promień
AsiaS:

Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC oraz oblicz promień tego okręgu.
A=(−4,4)
B=(0,0)
C=(8,8)
Robiąc symetralne boków, uzyskuję środek okręgu o współrzędnej (2,6)−punkt D. Promień wtedy
wynosi:
√(2+4)2+(6−4)2=2
√10
Jednak ja chciałabym znaleźć ten promień i środek wyłącznie obliczeniami i tu zaczął się
problem.
1 próba.
Obliczenie pola, by skorzystać później z zależności P=
r(a+b+c)2
|AB|=
√(0+4)2+(0−4)2=4
√2
|BC|=
√(8−0)2+(8−0)2=8
√2
|AC|=
√(8+4)2+(8−4)2=4
√10
P=
4√2*8√22=32
To obliczenie ma sens tylko w przypadku trójkąta prostokątnego, a zawsze może się trafić
jakikolwiek inny.
2 próba. Wyznaczenie równania prostej AB, by później ze wzoru na odległość prostej od punktu
wyznaczyć wysokość trójkąta
y=ax+b
b=0, więc a=−1
prosta AB: y=−x −> −x−y+0=0
|−1*8+1*8+0|√−12−12
h= 8
√2
32=
r(4√2+8√2+4√10)2 /2
64=r(12
√2+4
√10 /(12
√2+4
√10)
r=
64(12√2+4
√10)←4
√10 w mianowniku
r=
64(12√2−4p{10(12√2+(4
√10)(12
√2−4
√10)←również w mianowniku
r=
768√2−256√10128
r=6
√2−2
√10
I tu promień wyszedł inny..
Nie mam pojęcia jak to poprawnie obliczyć. Wiem także że można skorzystać z ciekawego wzoru z
macierzy na obliczenie pola trójkąta ze współrzędnych, lecz nie wiem jak go używać. Nie wiem
także jak obliczyć współrzędne takiego promienia.
6 wrz 20:07
Tadeusz:
jak już zauważysz, że to trójkąt prostokątny ... to wszystko będzie prostsze
6 wrz 20:16
AsiaS: Wiem o tym, ale zależy mi też na tym, bym zrozumiała ten typ zadań dla każdego trójkąta oraz
gdzie popełniłam błąd, że promienie liczone dwoma sposobami się różnią
6 wrz 20:18
Tadeusz:
RÓŻNIĆ SIĘ NIJAK NIE MOGĄ

!
Szukaj błędu
6 wrz 20:21
Mila:

W (1) próbie zastosowałaś wzór na pole trójkąta z wykorzystaniem promienia okręgu
wpisanego w trójkąt.
Wg Twojej koncepcji należało wykorzystać taki wzór:
| | a*b*c | |
PΔ= |
| , gdzie R− promień okręgu opisanego na Δ |
| | 4R | |
stąd
2) Przypadek− Δ nie jest prostokątny
Pole trójkąta ΔABC
A=(−4,4) ,B=(0,0), C=(8,8)
BC
→=[8,8]
BA
→=[−4,4]
Wyznacznik:
W=8*4−(−4)*8=64
II sposób
Symetralne dwóch boków trójkąta.
a) Sym . boku AB
P(x,y)− dowolny punkt symetralnej jest jednakowo odległy od końców odcinka
(x+4)
2+(y−4)
2=x
2+y
2⇔
y=x+4
b) sym boku BC
x
2+y
2=(x−8)
2+(y−8)
2
y=8−x
c) Punkt przecięcia S
x+4=8−x
2x=4
x=2
y=6
S=(2,6)
4)
R=|BS|=√22+62=√40=2√10
=======================
6 wrz 21:01
AsiaS: Dziękuję bardzo! Teraz już rozumiem
6 wrz 21:33
Mila:

To mnie cieszy.
6 wrz 21:34
Eta:
3 sposób:
prosta BC : y=x prosta BC : y= −x więc są prostopadłe
zatem |<ABC|=90
o
| | xA+xC | | yA+yC | |
to środek S ( |
| , |
| )= (2,6) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
R= |
| |AC|= |BS|=√22+62= 2√10 |
| | 2 | |
i po zawodach
6 wrz 21:41
Mila:
Witaj
Eto, pisałam sposób dla trójkąta, który nie jest prostokątny, bo tak chciała
Asia.

Jak Twoje zdrowie?
6 wrz 21:55
Eta:
Witaj
Milu
6 wrz 22:25
synek:
W przypadku ogólnym:
A(−4, 4), B(0, 0), C(8, 8)
Równanie okręgu:
x2 + y2 − 2ax − 2by + c = 0, S = (a, b) to środek okręgu
A: 16 + 16 + 8a − 8b + c = 0 /:8
B: 0 + 0 + 0 + 0 + c = 0, c = 0
C: 64 + 64 − 16a − 16b + c = 0/:16
a − b = −4 i −a − b = −8 stąd a = 2 i b = 6
Długość promienia r = √a2 + b2 − c = √4 + 36 − 0 = 2√10
6 wrz 23:20