z
poziomka: Oblicz granice:
6 wrz 19:05
Maciess: | | x4−8x2−9 | | 0 | |
limx→−3 |
| =[ |
| ] |
| | x3+3x2 | | 0 | |
Reguła de l'Hospitala
| | x4−8x2−9 | | 4x3−16x | |
limx→−3 |
| =limx→−3 |
| = |
| | x3+3x2 | | 3x2+6x | |
| | 4x2−16 | | 20 | |
=limx→−3 |
| =− |
| |
| | 3x+6 | | 3 | |
6 wrz 19:24
PW: x4−8x2−9 = ((x2−4)2−52 = (x2−9)(x2+1)=(x−3)(x+3)(x2+1)
x3+3x2=x2(x+3)
6 wrz 19:30
PW: Po skróceniu ułamka wynik będzie taki jak Maciessa, bez uzytego przez niego twierdzenia.
6 wrz 19:32
Eta:
Bez .."Szpitala"

licznik : x
4−8x
2−9= (x
2+1)(x
2−9)=(x
2+1)(x−3)(x+3)
mianownik : x
2(x+3)
| | 10*(−6) | | 20 | |
limx→ −3 f(x)= f(−3) = |
| = − |
| |
| | 9 | | 3 | |
6 wrz 19:34
PW: Raz mi się udało
6 wrz 19:37
Eta:
6 wrz 19:38
Maciess: Rozwiązałem sobie najpierw w klasyczny sposób, ale uznałem, że warto pokazać to twierdzenie w
akcji. Mało kto zna w szkole średniej, a często pomaga
6 wrz 19:41
Mariusz:
W czasach czteroletniego ogólniaka reguła L'Hospitala była w programie
na poziomie podstawowym
Z tą regułą L'Hospitala trzeba uważać bo z tego że nie istnieje granica ilorazu pochodnych
nie wynika że granica ilorazu funkcji nie istnieje
Poza tym lepiej pochodne potrzebne do tej reguły liczyć używając granic
bo wtedy widać czy nie dostaniemy nieskończonej pętli
6 wrz 20:47