Liczba rozwiązań ze względu na parametr m
eM Kej: |x−2|+|x−3|=m
Proszę w miarę możliwości o graficzne przedstawienie rozw + obliczenia
6 wrz 18:24
eM Kej: Jeśli można to jeszcze:
||6−x|−2|=4m i |x−|4−x||=m
6 wrz 18:27
PW: Funkcja
g(x) = |x −2 |
jest funkcją "kawałkami liniową" − inny ma przepis na przedziale (−∞,2) i inny na przedziale
<2,∞).
To samo dotyczy funkcji
h(x) = |x − 3|
− jest określona dwoma wzorami, jednym na przedziale (−∞, 3) i drugim na przedziale <3,∞).
Funkcja
f(x) = g(x) + h(x)
jest więc sumą funkcji "kawałkami liniowych", suma ta jest określona trzema różnymi wzorami −
na przedziałach
(−∞, 2), <2, 3) i <3,∞).
Wypełnić to szczegółami i graficzne przedstawienie funkcji f gotowe.
6 wrz 19:01
eM Kej: Dzięki

Masz jeszcze pomysł na |x−|4−x||=m?
6 wrz 19:08
PW: Równość
|u| = m
jest prawdziwa wtedy i tylko wtedy, gdy m≥9 i jest równoważna alternatywie równości
u = − m ∨ u = m.
Zakładamy więc, że m≥0 (tak jak i w poprzednim zadaniu) i rozwiązujemy
x − |4 − x| = −m ∨ x − |4 − x| = m.
W obydwu równaniach po lewej stronie mamy funkcję określoną dwoma wzorami − innym na przedziale
(−∞, 4) i innym na przedziale <4,∞).
6 wrz 19:19
PW: Korekta: w 3. wierszu m≥0
6 wrz 19:20
eM Kej: Robimy to jak zadania z dwoma modułami i parametrami?
6 wrz 19:27
PW: W tym drugima zadaniu jest tylko jeden moduł, a więc funkcja po lewej stronie jest określona
tylko dwoma wzorami (na dwóch przedziałach).
6 wrz 19:34