Premutacje
Lil Bezout: Pomógłby ktoś rozwiązać jeden przykład, oraz go wytłumaczyć?
5!+6!/6!−5!
6 wrz 17:38
jc: W czym problem? wynik=1
6 wrz 17:43
Lil Bezout: Mhm, tylko że wynik to 5/7
6 wrz 17:48
Adamm: jc ma rację, wynik to 1
6 wrz 17:49
Lil Bezout: No to błąd w podręczniku

Już nie mam pytań, dzięki bardzo
6 wrz 17:51
Lil Bezout: Ej, czy aby na pewno to nie powinno zostać rozwiązane tak?
5!+6!/6!−5!=5!+5!*6/5!*6−5!=5!(1+6)/5!(6+1)=5/7? gdzie robię błąd?
6 wrz 18:09
Eta:
| | 5!+6! | |
A może tak ma być: |
| |
| | 6!−5! | |
| | 5!(1+6) | | 7 | |
...= |
| = |
| |
| | 5!(6−1) | | 5 | |
6 wrz 18:10
Eta:
A może tak ma być:
| | 5!(6−1) | | 5 | |
..= |
| = |
| −−− teraz zgadza się z odpowiedzią |
| | 5!(6+1) | | 7 | |
6 wrz 18:13
Lil Bezout: Tak, 7/5, źle napisałem. Tak czy inaczej, dlaczego te wyniki się różnią, który jest błędny?
6 wrz 18:14
Eta:
Jaka treść ..... taka odp: 1
6 wrz 18:14
Lil Bezout: Kalkulator jest zgodny z pierwszą wersją >.>
6 wrz 18:14
Lil Bezout: Oki, dziękuję
6 wrz 18:15
Eta:
| | 6! | |
Twój zapis : 5!+ |
| −5! więc wynik :1 |
| | 6! | |
6 wrz 18:15