paweł: hej zrobicie to na teraz? jestem w potrzebie.o to treść W graniastosłupie prawidłowym
czworokątnym przekątna sciany bocznej ma długość d i tworzy z przekątną podstawy
poprowadzoną z tego samego wierzchołka kąt o mierze α. wyznacz objętość graniastosłupa.
14 lis 20:57
życzliwa:
wprowadźmy oznaczenia
H-wysokość graniastosłupa
b-przekątna podstawy
a-krawędź podstawy
(1/2b)/d=cosα z tego b=2d*cosα
b=a√2 z tego a=b/√2=(2d*cosα)/√2=√2d*cosα
a2+H2=d2
H=√d2-2d2*cos2α=d√1-2cos2α
V=a2*H=2d3*cos2α√1-2cos2α
15 lis 10:17