matematykaszkolna.pl
Teoria mnogości - udowodnij równość relacji. kuapouchy: TEORIA MNOGOŚCI − RELACJE Czy dla dowolnych relacji r i s zachodzi równość: 1) s◦r = r−1 ◦ s−1 2) s◦r = s−1 ◦ r−1 czy obie? Wszystkie odpowiedzi proszę uzasadnić. Bardzo proszę o pomoc, totalnie zgłupiałam jeśli chodzi o zawieranie się relacji.
6 wrz 14:58
Adamm: x R−1 ○ S−1 z ⇔ istnieje y dla którego x R−1 y S−1 z t. j. z S y R x ⇔ z S ○ R x ⇔ x (S ○ R)−1 z więc (S ○ R)−1 = R−1 ○ S−1 nie wiem czy o to chodziło
6 wrz 16:51
kuapouchy: No właśnie nie o to, to rozumiem. Chodzi o przykłady jak powyżej, gdzie z jednej strony zupełnie nie ma 1.
6 wrz 18:02
Adamm: no to w takim razie, na oko widać że równości są fałszywe, trzeba dobrać odpowiednie kontrprzykłady takich relacji
6 wrz 18:05
Adamm: Niech S to relacja < A R niech to będzie relacja = x S ○ R z ⇔ istnieje taki y że x<y i y=z ⇔ x<z x R−1 ○ S−1 z ⇔ istnieje taki y że x>y i y=z ⇔ x>z x S−1 ○ R−1 z ⇔ istnieje taki y że x=y i y>z ⇔ x>z
6 wrz 18:08
Adamm: odwrotnie z R−1 ○ S−1 i S−1 ○ R−1
6 wrz 18:10
kuapouchy: Mogę jeszcze zapytać jakim kontrprzykładem najłatwiej udowodnić, że: (S ○ R)−1 = S−1 ○ R−1 nie jest prawdą?
6 wrz 18:56
Adamm: R−1 ○ S−1 = (S ○ R)−1 jak powiedziane zostało wcześniej gdyby to było prawdą, to złożenie relacji musiałoby być przemienne
6 wrz 18:57
kuapouchy: Więc jeśli ktoś wymaga konkretnego dowodu na to, że owe równanie nie jest prawdziwe, wystarczy podać kontrprzykład, gdzie wykażę brak przemienności złożenia relacji?
6 wrz 19:02
Adamm: w takim razie dodaj te kilka kroków (S ○ R)−1 = S−1 ○ R−1 (S ○ R)−1 = (R ○ S)−1 S ○ R = R ○ S tak
6 wrz 19:05