matematykaszkolna.pl
Krótkie pytanie odnośnie wytłumaczenia rozwiązania Piotrek:
 2x+3 
f(x)=

Df = R\{ −4, 8}
 |x + 2| − 6 
Wiem jakie jest rozwiązanie, miałem dziś to na matematyce, jednak nie mogę zrozumieć, dlaczego należy podstawić pod x −4 i 8, skoro są one wykluczone w dziedzinie. Z góry dziękuję za pomoc.
5 wrz 23:28
Piotrek: A i dlaczego później zamiast ≠ jest =? Chodzi mi o to, że przy wyznaczaniu dziedziny coś pod ułamkiem (jesli oczywiście nie ma pierwiastka) ≠ 0, a w tym przypadku trzeba wpisywać =. |x + 2a| − 6 = 0 |x + 2a| = 6 |4 +2a| = 6 v |8+2a| = 6
5 wrz 23:41
the foxi: popraw dziedzinę: D=R\{−8;4} to, czy zapiszesz ≠ czy = ma małe znaczenie, po prostu musisz pamiętać, by te liczby wyrzucić z dziedziny a druga część drugiego postu strasznie niezrozumiała, x+2a? f(x) to funkcja z parametrem, ale źle zapisałeś? czy o co chodzi
5 wrz 23:55
Piotrek: dziedzina jest dobra, −4 i 8, nie wiem czemu to zamieniłeś. Nie napisałem zadania, stąd może być wątpliwość i niezrozumienie. Wyznacz liczbę a, dla której dziedziną funkcji f jest podany obok wzoru funkcji zbiór Df.
5 wrz 23:58
Mila: Jeżeli dziedziną funkcji:
 2x+3 
f(x)=

ma być zbiór Df={−4,8} to należy zbadać dla jakiego a liczby −4 i 8
 |x+2a|−6 
są miejscami zerowymi mianownika.
6 wrz 00:49
zdziwiony: Dowiedziałem się czegoś nowego, mianownik ma miejsca zerowe, zawsze myślałem, że miejsca zerowe ma funkcja. Człowiek się uczy całe życie emotka
6 wrz 11:03
zdziwiony: W tym przypadku: Założenie: |x + 2| − 6 ≠ 0, |x + 2| ≠ 6, x + 2 ≠ − 6 i x + 2 ≠ 6 x ≠ −8 i x ≠ 4 Df = R \ {−8, 4}
6 wrz 11:12
Maciess: To ja już nie wiem co to za zadanie. Mogłeś je od początku w całości przepisać, bo namieszałeś.
6 wrz 11:18
Jerzy: @ zdziwiony ... najwyraźniej nie zrozumiałeś treść postu 0:49 mianownik jest funkcją : g(x) = |x + 2a| − 6 , która ma parametr a szukamy takie parametry a , dla których miejscami zerowych tej funkcji są liczby − 4 oraz 8, bo wtedy mianownik przyjmuje wartość zero
6 wrz 11:48
Jerzy: @Maciess , chodzi o poszukanie wartości parametru a, dla których dziedziną funkcji f(x) jest: R\{−4,8} , a więc dla tych wartości mianownik musi przyjmować wartość zero, a zatem musimy te dwie liczby −4 oraz 8 wykluczyć z dziedziny
6 wrz 11:51
zdziwiony: W zadaniu Piotrka (godz. 23:28) jest określona funkcja f(x) bez parametru i nigdzie potem Piotrek nie zmienił zapisu tej funkcji, a mianownik to mianownik. Może należałoby powiedzieć
 2x + 3 
tak: znaleźć pierwiastki mianownika takie, by dziedziną funkcji f(x) =

|x+2a| − 6 
był zbiór R\{−4, 8}? Taki jednak wzór funkcji f(x) nie został tu określony. Kończę, pozdrawiam i opuszczam to forum
6 wrz 12:19