Krótkie pytanie odnośnie wytłumaczenia rozwiązania
Piotrek: | | 2x+3 | |
f(x)= |
| Df = R\{ −4, 8} |
| | |x + 2| − 6 | |
Wiem jakie jest rozwiązanie, miałem dziś to na matematyce, jednak nie mogę zrozumieć, dlaczego
należy podstawić pod x −4 i 8, skoro są one wykluczone w dziedzinie. Z góry dziękuję za pomoc.
5 wrz 23:28
Piotrek: A i dlaczego później zamiast ≠ jest =?
Chodzi mi o to, że przy wyznaczaniu dziedziny coś pod ułamkiem (jesli oczywiście nie ma
pierwiastka)
≠ 0, a w tym przypadku trzeba wpisywać =.
|x + 2a| − 6 = 0
|x + 2a| = 6
|4 +2a| = 6 v |8+2a| = 6
5 wrz 23:41
the foxi:
popraw dziedzinę:
D=R\{−8;4}
to, czy zapiszesz ≠ czy = ma małe znaczenie, po prostu musisz pamiętać, by te liczby wyrzucić z
dziedziny
a druga część drugiego postu strasznie niezrozumiała, x+2a? f(x) to funkcja z parametrem, ale
źle zapisałeś? czy o co chodzi
5 wrz 23:55
Piotrek: dziedzina jest dobra, −4 i 8, nie wiem czemu to zamieniłeś.
Nie napisałem zadania, stąd może być wątpliwość i niezrozumienie.
Wyznacz liczbę a, dla której dziedziną funkcji f jest podany obok wzoru funkcji zbiór Df.
5 wrz 23:58
Mila:
Jeżeli dziedziną funkcji:
| | 2x+3 | |
f(x)= |
| ma być zbiór Df={−4,8} to należy zbadać dla jakiego a liczby −4 i 8 |
| | |x+2a|−6 | |
są
miejscami zerowymi mianownika.
6 wrz 00:49
zdziwiony:
Dowiedziałem się czegoś nowego, mianownik ma miejsca zerowe, zawsze myślałem, że miejsca
zerowe ma funkcja. Człowiek się uczy całe życie
6 wrz 11:03
zdziwiony:
W tym przypadku:
Założenie: |x + 2| − 6 ≠ 0,
|x + 2| ≠ 6,
x + 2 ≠ − 6 i x + 2 ≠ 6
x ≠ −8 i x ≠ 4
Df = R \ {−8, 4}
6 wrz 11:12
Maciess: To ja już nie wiem co to za zadanie. Mogłeś je od początku w całości przepisać, bo namieszałeś.
6 wrz 11:18
Jerzy:
@ zdziwiony ... najwyraźniej nie zrozumiałeś treść postu 0:49
mianownik jest funkcją : g(x) = |x + 2a| − 6 , która ma parametr a
szukamy takie parametry a , dla których miejscami zerowych tej funkcji są liczby − 4 oraz 8,
bo wtedy mianownik przyjmuje wartość zero
6 wrz 11:48
Jerzy:
@Maciess , chodzi o poszukanie wartości parametru a, dla których dziedziną
funkcji f(x) jest: R\{−4,8} , a więc dla tych wartości mianownik musi przyjmować wartość zero,
a zatem musimy te dwie liczby −4 oraz 8 wykluczyć z dziedziny
6 wrz 11:51
zdziwiony:
W zadaniu Piotrka (godz. 23:28) jest określona funkcja f(x) bez parametru i nigdzie potem
Piotrek nie zmienił zapisu tej funkcji, a mianownik to mianownik. Może należałoby powiedzieć
| | 2x + 3 | |
tak: znaleźć pierwiastki mianownika takie, by dziedziną funkcji f(x) = |
| |
| | |x+2a| − 6 | |
był zbiór R\{−4, 8}? Taki jednak wzór funkcji f(x) nie został tu określony. Kończę, pozdrawiam
i opuszczam to forum
6 wrz 12:19