długośc krzywej
Kasia: Obliczyć długość krzywej będącej wykresem funkcji: x(t) = 2cos(3t) y(t) = 2sin(3t)−1. t⊂<0,π>.
Wiem, że ze wzoru:
0 ∫
π √[x'(t)]2 + [y'(t)]2 dt.
Obliczyłam pochodne x'(t) = −6sin(3t) y'(t) = 6cos(3t).
Po wstawieniu ich do całki nie mam pomysłu jak to rozwiązać
5 wrz 22:15
jc: Napisz otrzymaną całkę.
5 wrz 22:24
Kasia: 0 ∫ π √(−6sin(3t))2 + (6cos(3t))2 dt = 0 ∫ π √(36sin2(3t)) + (36cos2(3t)) dt =
= 0 ∫ π √36(sin2(3t)) + cos2(3t))
Jak jest samo t to będzie jedynka trygonometryczna, a co jak jest sin2(3t) i cos2(3t) ?
5 wrz 22:29
Adamm:
sin2t+cos2t = 1
działa gdy t jest dowolną liczbą rzeczywistą
przemnożenie t przez 3 nic nie zmieni, bo to nadal będzie liczba rzeczywista
5 wrz 22:37
Kasia: Dziękuję bardzo za pomoc!
5 wrz 22:38