dyskretna
Gosia: 1. na ile sposobow mozna rozdac 30 cukierkow 10 osobom tak, aby osoby a i b dostaly razem 10
cukierkow ?
2.jaki moze byc najwiekszy NWD(2m+3,m+2)
3.jakie sa dwie ostatnie cyfry liczby 99 do potegi 123 odjac 51 do potegi 263
4. rozwiaz rekurencje : a(1)=2, a(2)=1, a(n+2)=4a(n+1)−4a(n)
5 wrz 21:57
Mila:
4)
a
1=2
a
2=1
a
n+2=4a
n+1−4a
n
Równanie charakterystyczne:
x
2−4x+4=0
(x−2)
2=0
x=2 pierwiastek podwójny
a
n=A*2
n+B*n*2
n
a
1=2=2A+2B
a
2=1=4A+8B
spr.
===============
5 wrz 22:32
PW: Pytanie do zadania 1.
− Dla pozostałych 8 osób zostaje 20 cukierków. Każda osoba ma dostać co najmniej 1 cukierek,
czy mogą być osoby, które nic nie dostaną?
5 wrz 22:50
Adamm:
3.
99123−51263
99123−51263 ≡ (−1)123−(−1)263 = −1−(−1) = 0 mod 4
99123−51263 ≡ (−1)123−1263 = −1−1 = −2 ≡ 23 mod 25
99123−51263 ≡ x mod 100
gdzie x może być jednym z
23, 48, 73, 98
ale x ≡ 0 mod 4 więc musi to być 48
no i to są nasze dwie ostatnie cyfry, 4 i 8
5 wrz 22:58
Mila:
3)
99
123=(100−1)
123=
| | | | | |
=100123− | *100122*1+ ... ......+ | *100−1 |
| | | |
wszystkie składniki oprócz ostatniego są podzielne przez 100 ( dwie ostatnie cyfry...00)
po odjęciu jedynki dwie ostatnie cyfry to 99
99
123=99(mod100)
==============
albo tak:
99
2=9801=1(mod100)
99
123=99
122*99=(99
2)
61*99
99
123=1*99(mod100)=99(mod100)
51
2=2601=1(mod100)
51
263=51
262*51=(51
2)
131*51
51
263=1*51(mod100)=51
99−51=48 − dwie ostatnie cyfry liczby : 99
123−51
263
5 wrz 23:18
Mila:
Oj , nie widziałam Twojego wpisu
Adamie, to zobacz czy nie mam błędu
5 wrz 23:19
Adamm:
Żadnego nie widzę, raczej nie ma błędu
Pozdrawiam
5 wrz 23:24
Mila:
Też pozdrawiam
5 wrz 23:27
Blee: 2)
NWD(2m +3, m+2) = NWD(2m+3 −(m+2), m+2) = NWD(m+1, m+2) = NWD(m+1, 1) =1
6 wrz 07:43