1 | √15 | |||
sinα = | , więc cosα = | |||
4 | 4 |
1 | √15 | √15 | 1 | |||||
a) sin2α = 2*sinα*cosα = 2* | * | = | ≠ | |||||
4 | 4 | 8 | 2 |
1 | 1 | 1 | 7 | |||||
b) cos2α = 1−2sin2α = 1−2*( | )2 = 1−2* | = 1− | = | |||||
4 | 16 | 8 | 8 |
α | ||
c) niech | = x, wówczas 2x = α | |
2 |
α | α | 1 | 1 | 1 | ||||||
sin | * cos | = sinx * cosx = | * 2sinx*cosx = | * sin2x = | * | |||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | ||||
sinα = | * | = | ||||
2 | 4 | 8 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |