Lemat Burnside'a
AnotherOne: Witajcie,
Mam problem ze zrozumieniem lematu Burnside'a (CFB). Czy ktoś może mi wskazać jak rozwiązywać
zadania z kolorowaniem wielokątów?
Mam dla przykładu takie zadanie:
Boki kwadratu można pokolorować na jeden z trzech kolorów: biały, zielony lub niebieski. Ile
jest różnych pokolorowań, jeśli dwa pokolorowania uznajemy za jednakowe, gdy jedno można
uzyskać z drugiego przez obrót lub odbicie.
Jak się za to zabrać?
Z góry dzięki za pomoc
5 wrz 20:02
jc: Lemat B mówi, jak policzyć liczbę orbit.
Liczb orbit = (liczba elementów, które pozostawia na miejscu pierwszy element
grupy + ... ) / (liczb elementów grupy)
Rozpatrywana grupa składa się z 8 elementów.
identyczność
obrót w lewo o 90 stopni, obrót w prawo o 90 stopni
obrót o 180 stopni
cztery odbicia
identyczność pozostawia wszystkie elementy na swoim miejscu.
Wszystkich elementów mamy 34=81.
obrób o 90 stopni pozostawia niezmienione tylko jednobarwne kwadraty, czyli 3 elementy.
Obrót o 180 stopni pozostawia niezmienione kwadraty z przeciwległymi
bokami tego samego koloru. Takich kwadratów mamy 32=9.
Znajdź odpowiednie liczby dla odbić, potem wszystko dadaj i podziel przez 8.
5 wrz 21:45
AnotherOne: Rozwiązałem zadanie w ten sposób, doszedłem do takiego wniosku:
dla obrotu o 0 stopni mamy 34=81 elementów
dla obrotu 90 i 270 stopni mamy po 3 elementy
dla obrotu 180 stopni mamy 32=9 elementów
dla odbić pionowego i poziomego po 33=27 elementów
dla odbić po przekątnych po 32=9 elementów
Wynik wychodzi 168/8=21. To jest poprawne rozumowanie?
5 wrz 22:06
jc: Tak.
5 wrz 22:19