matematykaszkolna.pl
... Kasia: #include<iostream> using std::cout; using std::cin; int main() { cout<<"Podaj pierwszy wyraz ciagu geometrycznego x= "; double x; cin>>x; cout<<"Podaj drugi wyraz ciagu geometrycznego y= "; double y; cin>>y; if(x!=0) { cout<<"Iloraz ciagu geometrycznego q=" <<y/x; double q=y/x; if(−1<q && q<1) {cout<<"\nsuma szeregu geometrycznego s="<<x/ (1−q); double s=x/ (1−q); } else cout<<"\nciag jest rozbiezny"; if(x=0) { cout<<"\n"; } } return 0; } Napisz program, który zaczytuj dwa pierwsze wyrazy ci ˛agu geometrycznego, a nast˛epnie oblicza sum˛e jego szeregu geometrycznego (rozwaz dwa przypadki). Co mam zle?emotka
5 wrz 17:43
Kasia: jak wpisuje x=1/2 i chce wpisac y=1 to komputer mi nie daje tego wpisac i pojawia sie komunikat q=0, a suma s=1
5 wrz 17:47
jc: Jak wpisujesz? 0.5 1
5 wrz 18:06
Dziadek Mróz: https://repl.it/repls/FrillyLittleProcessors #include<iostream> int main() { std::cout << "Podaj pierwszy wyraz ciagu geometrycznego x= "; double x; std::cin >> x; std::cout << "Podaj drugi wyraz ciagu geometrycznego y= "; double y; std::cin >> y; if (x!=0) { std::cout << "Iloraz ciagu geometrycznego q=" << y/x; double q = y/x; if (−1<q && q<1) { std::cout << "\nsuma szeregu geometrycznego s=" << x/(1−q); double s = x/(1−q); } else std::cout << "\nciag jest rozbiezny"; } return 0; } Końcowy if (x=0) jest błędnym zapisem, a nawet i gdyby było if(x==) to i tak bez sensu, ponieważ znajduje się w if(x!=0). Standardowo: u mnie działa
5 wrz 22:57
jc: Być może Kasia wpisała 1/2 zamiast 0.5.
5 wrz 23:09