...
Kasia: #include<iostream>
using std::cout;
using std::cin;
int main()
{
cout<<"Podaj pierwszy wyraz ciagu geometrycznego x= ";
double x;
cin>>x;
cout<<"Podaj drugi wyraz ciagu geometrycznego y= ";
double y;
cin>>y;
if(x!=0)
{
cout<<"Iloraz ciagu geometrycznego q=" <<y/x;
double q=y/x;
if(−1<q && q<1)
{cout<<"\nsuma szeregu geometrycznego s="<<x/ (1−q);
double s=x/ (1−q);
}
else
cout<<"\nciag jest rozbiezny";
if(x=0)
{
cout<<"\n";
}
}
return 0;
}
Napisz program, który zaczytuj dwa pierwsze wyrazy ci ˛agu geometrycznego, a nast˛epnie
oblicza sum˛e jego szeregu geometrycznego (rozwaz dwa przypadki).
Co mam zle?
5 wrz 17:43
Kasia: jak wpisuje x=1/2
i chce wpisac y=1
to komputer mi nie daje tego wpisac i pojawia sie komunikat q=0, a suma s=1
5 wrz 17:47
jc: Jak wpisujesz?
0.5
1
5 wrz 18:06
Dziadek Mróz: https://repl.it/repls/FrillyLittleProcessors
#include<iostream>
int main() {
std::cout << "Podaj pierwszy wyraz ciagu geometrycznego x= ";
double x;
std::cin >> x;
std::cout << "Podaj drugi wyraz ciagu geometrycznego y= ";
double y;
std::cin >> y;
if (x!=0) {
std::cout << "Iloraz ciagu geometrycznego q=" << y/x;
double q = y/x;
if (−1<q && q<1) {
std::cout << "\nsuma szeregu geometrycznego s=" << x/(1−q);
double s = x/(1−q);
} else
std::cout << "\nciag jest rozbiezny";
}
return 0;
}
Końcowy if (x=0) jest błędnym zapisem, a nawet i gdyby było if(x==) to i tak bez sensu,
ponieważ znajduje się w if(x!=0).
Standardowo: u mnie działa
5 wrz 22:57
jc: Być może Kasia wpisała 1/2 zamiast 0.5.
5 wrz 23:09