jawny wzór na n-ty wyraz ciągu
karol: Dany jest ciąg rekurencyjny (an) w którym
a0 = 1, a1 = 3 i
an = 10an−1 − 21an−2 + 144n dla n ≥ 2.
Wyznaczyć jawny wzór na n−ty wyraz ciągu.
5 wrz 13:48
xyza: wyglada na matematyke dyskretna
5 wrz 13:59
karol: zgadza się
5 wrz 14:03
Adamm:
A(x) = ∑
n=0 a
nx
n = a
0+a
1x+∑
n=0 a
n+2x
n+2 =
= a
0+a
1x+∑
n=0 (10a
n+1−21a
n+144(n+2))x
n+2 =
= a
0+a
1x+10x∑
n=0a
n+1x
n+1−21x
2∑
n=0a
nx
n+144x
2∑
n=0(n+1)x
n+
+144x
2∑
n=0x
n =
| | 144x2 | | 144x2 | |
= a0+a1x+10x(A(x)−a0)−21x2A(x)+ |
| + |
| |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
wyznaczasz A(x) i rozwijasz w szereg
5 wrz 16:11
Mila:
a0 = 1, a1 = 3
(*) an = 10an−1 − 21an−2+ 144n
II sposób
1) rozwiązanie równania charakterystycznego
an−10an−1+21an−2=0
x2−10x+21=0
x=3 lub x=7
2) an(1)=A*3n+B*7n
3) an(2)=Cn+D
4) podstawiamy do (*)
Cn+D=10*[C*(n−1)+D]−21*[C*(n−2)+D]+144n
12C*n−32C+12D=144n
12C=144 i −32C+12D=0
C=12 i D=32
an(2)=12n+32
5)
Postać ciągu
an=A*3n+B*7n+12n+32
a0=1=A+B+32
a1=3=A*3+B*7+12+32
A+B=−31
3A+7B=−41
==========
A=−44, B=13
an=−44*3n+13*7n+12n+32
=====================
5 wrz 18:18
karol: Mam pytanie. W podpunkcie czwartym w pierwszej linijce podstawiasz pod wzór an co rozumiem, ale
nie wiem skąd wzięłaś to co się znalazło w linijce drugiej
7 wrz 16:33
karol: Dobra już wiem xD
7 wrz 16:38
Mila:
7 wrz 20:35