matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rachunek rózniczkowy
pomocy:
Równanie BERNOULLIEGO y
'
−(sinx)y=(sinx)y
2
Proszę o wynik bo chcę sprawdzić czy dobrze rozwiązane mam to zadanie
5 wrz 12:38
Blee:
To wpisz sobie rownanie w wolframalpha.com I bedziesz mial wynik
5 wrz 12:48
Mariusz:
Bernoulliego ? Można rozdzielić zmienne y'−(sinx)y=(sinx)y
2
y'=(sinx)y+(sinx)y
2
y'=sin(x)(y+y
2
)
y'
=sin(x)
y+y
2
dy
=sin(x)dx
y(y+1)
(y+1)−y
=sin(x)dx
y(y+1)
1
1
(
−
)dy=sin(x)dx
y
y+1
y
ln|
|=−cos(x)+ln|C|
y+1
y
=Ce
−cos(x)
y+1
y+1−1
=Ce
−cos(x)
y+1
1
1−
=Ce
−cos(x)
y+1
1
1−Ce
−cos(x)
=
y+1
1
y+1=
1−Ce
−cos(x)
1
y=−1+
1−Ce
−cos(x)
6 wrz 20:58