cięciwa w okręgu
o rany julek:
W jakim stosunku (mniejszym od 1) cięciwa równa r√3 podzieli pole koła
o promieniu r
5 wrz 08:00
pudel i hanecka:
| | πr2 | | πr2 | |
P1= |
| +2 |
| +0.5r2sin(2α) |
| | 2 | | 12 | |
P
2=πr
2−P
1
_____________________
*c
2=r
2+r
2−2r
2cos(∡r,r) ⇒c=2rsin(∡/2)
5 wrz 08:39
sat: Przepisując rozwiązanie zmieniłbys nic na jakis inny bo pudel jest juz przestarzały
5 wrz 09:24
Krzysiek60: Funkcja trygonometryczna zwana cosecansem (a taka tutaj uzyles/as) juz dawno nie jest uzywana
. Natrafilem na nia w zbiorze Anatonowa z lat 50−tych . W innych pozniejszych zbiorach jej
nie spotkalem . Tak samo jak nie uzywa sie funkcji zwanem secansem czy sinus versus
5 wrz 09:38
gg: @Krzysiek60:
"Tak samo jak nie uzywa sie funkcji zwanem secansem czy sinus versus"
Już niedługo taki sam los spotka funkcję cotangens.
5 wrz 09:56
Krzysiek60: Czesc. Wlasnie ktos pisal o tym na forum .
5 wrz 10:14
Konus:
α = 30 (stopni), β = 60 (stopni), 2β = 120 (stopni)
P
1 − Pole wycinka o kącie środkowym 2β = 120
P
2 − Pole wycinka o kącie środkowym 360 − 2β = 240
P
3 − Pole trójkąta ABS
| | P1 − P3 | |
Szukany stosunek k = |
| |
| | P2 + P3 | |
5 wrz 11:10
sat: Obywatelku tobie w ramach sprawiedliwosci ludowej obcieli mózg i nic z tym nie zrobisz
pozostaje ci bezmyślne przepisywanie zadań
5 wrz 12:47