ft
ja: Korzystając ze wzorów redukcyjnych oraz tablic oblicz wartość funkcji trygonometrycznych i
wynik podaj z dokładnością do 0,01.
a. tg(−834o)
b. tg660o
Wiem, że mogę rozbić a. na −tg834o=−tg(9*90o+24o), czyli niby −tg24o, ale to niepoprawny
wynik. Analogicznie robię b. Gdzie popełniam błąd w rozumowaniu?
Poprawne odp. to a. 2,25 i b. −1,73
4 wrz 22:14
the foxi:
okres tangensa to 180o, nie 90!
−tg834o=tg(4*1800+114o)=−tg114o=−(tg90o+24o)=ctg24o≈2.246≈2.25
4 wrz 22:28
Maciess: Ja tam radze na "pełne obroty"
−tg(834o)=−tg(2*360o+114o)=−tg(114o) tutaj określam znak i sprawdzam czy nie zamieni się w
kofunkcję
4 wrz 22:30
Maciess: tg(660o)=tg(2*360o−60o)=tg(−60o)=−tg(60o)≈1,73
4 wrz 22:36