wartosc wyrazenia funkcji tryg
kt: Oblicz wartość wyrażenia:
sin870o + cos10200+tg12000.
Rozpisałam na sin(9*90+60)+cos(11*90+30)+tg(12*90+30).
Wszystkie są nieparzyste (prawda?), więc zamieniam na kofunkcję. Ponadto wszystkie kąty leżą w
I ćwiartce, więc nie zmieniam znaku.
Zatem mam cos60+sin30+ctg30= 1/2+1/2+√3=1+√3.
W odpowiedziach mam jednak 1−√3. Mogę prosić o pomoc? W którym miejscu mam błąd?
4 wrz 20:22
Eta:
sin870
o=sin30
o
cos1020
o= cos60
o
tg1200
o= tg120
o= −tg60
o
4 wrz 20:26
kt: Dlaczego nie mogę zamienić na kofunkcję?
4 wrz 20:27
Eta:
też możesz

tg1200
o=tg120
o= −ctg30
o= −
√3
4 wrz 20:30
Eta:
sin870o= sin30o=cos60o
cos1020o=cos60o= sin30o
4 wrz 20:31
kt: Przepraszam, że jestem tak upierdliwa, ale chyba nadal czegoś nie rozumiem.
Chodzi mi o tego tangensa... skoro rozłożyłam tg1200
o=tg(13*90
o+30
0) to dlaczego, jak w
przypadku pozostałych funkcji w tym przykładzie nie mogę napisać, że jest to tg30
o? przecież
jestem w pierwszej ćwiartce
4 wrz 20:33
Eta:
Podstawowy okres tangensa to 180o
więc tg1200o=tg(6*180o+120o)= tg120o==−tg60o= −ctg30o= −√3
4 wrz 21:03
Maciess: tg(1200o)=tg(3*360o+120o)=
=tg(120o) \tu dopiero określam ćwiartke /=tg(90o+30o)=−ctg(30o)=−√3
4 wrz 21:06
kt: Racja, dziękuje
4 wrz 21:48