Nierówność logarytmiczna
Maciess:

log
23 x +log
3 x<2
x>0
t=log
3 x
t
2+t−2<0
t
1=−2 t
2=1
t∊(−2,1) wykres
log
3 x >−2 ∧ log
3 x<1
Dobrze do tego momentu?
4 wrz 19:25
mat: tak , x∊(1/9, 3)
4 wrz 19:29
PW: A co Ty się pytasz, stary wyjadaczu?
4 wrz 19:30
Maciess: Nie miałem takich nierówności na lekcjach, wolałem się upewnić

Dziekuje za pomoc i
sprawdzenie, wynik sie zgadza.
4 wrz 19:33
Maciess:

inny przykład
t=log
2 x
t
3−4t≥0
t∊<−2,0>U<2+
∞)
( log
2 x ≥ −2 ⋀ log
2 x ≤ 0 ) ⋁ log
2 x ≥ 2
Moge tak to zapisac?
4 wrz 20:13
mat: wygląda ok
4 wrz 20:14