Ciągłość funkcji
UczącySię: Funkcja f dana wzorem
| | ⎧ | (xm−1) / (x−1) dla ≠ 1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | am dla x =1 | |
jest ciągła w punkcie x =1. Wyznacz a
2, a
6 oraz a
m dla dowolnej dodatniej liczby całkowitej
m.
Proszę o podpowiedź, nie rozwiązanie.
Próbowałem liczyć granicę pierwszej części gdy x zmierza do 1 ale gubi mnie "m" przy potędze
X−a
4 wrz 19:01
mat: | xm−1 | | 1−xm | |
| = |
| = [suma geoometrycznego o a1=1, q=x] |
| x−1 | | 1−x | |
czyli 1+x+...+x
m−1
czyli lim
x→1f(x)= 1+1+...+1 = m [m−1 jedynek plus początkowe 1]
4 wrz 19:06
UczącySię: A skąd wiadomo, że a
1 = 0. Rozumiem, że na początku wziąłeś to z sumy c. geometrycznego, ale
czy wtedy a
m (dla m =1) = 1 ? Trochę też nie wiem co robić dalej
4 wrz 19:16
UczącySię: Czy am = m ?
4 wrz 19:18
mat: moze inaczej:
1+x+x
2+...+x
m−1 = [suma ciągu geometrycznego, a
1=1, q=x, wyrazow jest m]
| | x−1 | |
gdy m=1 to w ogole nie ma problemu, twoje wyrazenie wynosi |
| =1 |
| | x−1 | |
4 wrz 19:19
mat: tak
4 wrz 19:19