Układ
Kaj: Rozwiąż układ równań
x2y−1=0
xy2−8=0
4 wrz 18:56
mat: pierwsze rownanie mnozymy razy y stronami, drugie razy x
x2y2−y=0
x2y2−8x=0
czyli y=8x
wystarczy podstawic do np pierwszeg [wyjsciowego]: 8x3−1=0→x=12...
4 wrz 19:03
Maciess: Albo podstawienie, z pierwszego y=x
−2
x*(x
−2)
2−8=0
x
−3=8
4 wrz 19:06
Jolanta: | | 1 | |
jezeli nie pamietasz to x−2= |
| |
| | x2 | |
x
2y−1=0
x
2y=1
x*y
2−8=0
4 wrz 19:41
jc:
x2y−1=0
xy2−8=0
x2y=1
xy2=8
Mnożymy stronami
(xy)3=8
Stąd
xy=2
Teraz dzilimy każde z równań przez xy=2
x=1/2
y=4
4 wrz 23:00