trudna całka
Whale: Cześć, męczę się z pewną całką nieoznaczoną:
∫x ln(sin(x))dx
Zaczynam liczyć przez częśc:
f = ln(sin(x))
f' = ctg(x)
g'=x
g=1/2 x2
i otrzymuje:
1/2x2 ln(sinx) − 1/2 ∫ x2 ctg x * dx
W tym momencie skupiam się tylko na liczeniu otrzymanej całki ∫ x2 ctg(x) dx znowu przez
części:
f = x2 f' = 2x
g' = ctg(x) g = ln|sinx|
== x2 ln|sinx| − 2 ∫x ln|sinx|
W tym momencie blokuje się, ponieważ nie wiem, jak traktować tę wartość bezwględną. Jak
powinienem dalej liczyć tę całkę?
Cały ten przykład dla mnie sprowadza się do właśnie rozwiązania tego ∫x ln|sinx|. Aczkolwiek,
po drodze mogłem zrobić jakiś błąd, lub jest jakieś łatwiejsze rozwiązanie tego.
Z góry dziękuję za wskazówki
4 wrz 15:34
Adamm: a kto powiedział że tą całkę da się policzyć
4 wrz 16:05
Adamm:
| | 4nB2n | |
ctg(x) = ∑n=0 |
| x2n−1 |
| | (2n)! | |
| | 4nB2n | |
xln(sinx) = xlnx+∑n=1 |
| x2n+1 |
| | 2n(2n)! | |
| | 1 | | 1 | | 4nB2n | |
∫ xln(sinx) dx = |
| x2 lnx − |
| x2 + ∑n=1 |
| x2n+2 + C |
| | 2 | | 4 | | (2n+2)2n(2n)! | |
4 wrz 16:19
Whale: Czy jakby całka była oznaczona od 0 do π, jest możliwość rozwiązania tego bez znaku
sumy/szeregów?
5 wrz 13:45
5 wrz 14:49