całki
pomocy: Oblicz objętość bryły V gdzie: V={(z,y,z)∊IR
3
x
2+y
2+z
2≤169
x
2+y
2≤3z
2
z≥0
Czy współrzędnymi sferycznymi należy to wykonać?
Proszę o pomoc
4 wrz 14:04
Adamm:
|V| = ∫02π ∫0π/3 ∫013 r2sinφ dr dφ dθ
4 wrz 14:24
pomocy: a czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego są takie przedziały ?
4 wrz 16:29
mat: Napisz współrzędne sferyczne:
x=
y=
z=
podstaw do swoich warunkow
4 wrz 16:31
pomocy: x=θcosφcosδ
y=θsinφcosδ
z=θsinδ
ale nie wiem jak dalej
4 wrz 17:01
mat: x2+y2+z2=r2 jak podastawisz
wiec r2≤169, więc r∊[0,13] bo r>0 itd
4 wrz 17:27
mat: zamien zmienne θ→r, δ→θ
4 wrz 17:30
pomocy: x=rcosφcosθ
y=rsinφcosθ
z=rsinθ
4 wrz 17:41
mat: ile wynosi x
2+y
2+z
2 
Poszukaj jedynek trygonometrycznych
4 wrz 17:44
pomocy: Nie wiem o co chodzi
4 wrz 17:48
mat: x
2=r
2cos
2φcos
2θ prawda?
y
2=

z
2=

zatem x
2+y
2+z
2=r
2[.....]
4 wrz 17:49
pomocy: r2cos2φcos2θ+r2sin2φcos2θ+r2sinθ=r2
4 wrz 17:52
mat: widzisz czemu to sie rowna r2?
4 wrz 17:53
pomocy: tak
4 wrz 17:54
mat: więc x2+y2+z2=r2
zatem twoj warunek x2+y2+z2≤169 sprowadza sie do r2≤169, czyli r∊[0,13]
4 wrz 17:55
mat: sprboboj zapisac i uproscic warunek x2+y2≤3z2
4 wrz 17:57
jc: Jak chcesz mieć tak, jak napisał Adamm, to przy zet musi stać cosinus.
A jak studiujesz geografię, to zostaw sinus, ale zmień jakobian na cosinus.
x2+y2+z2≤169
x2+y2≤3z2
z≥0
x=r sin θ cos φ
z=r sin θ sin φ
x=r cos θ
J = r2 sin θ
0 ≤ r ≤ 13
sin2θ ≤ cos2θ
cos θ ≥ 0
...
4 wrz 18:00
pomocy: r2cos2φcosθ+r2sinφcosθ≤3(r2sin2θ)
4 wrz 18:00
mat: brakuje potęg przy sin, cos , wyjmij r2cos2θ przed nawias z lewej
4 wrz 18:01
pomocy: r2cos2θ(cos2φ+sin2φ)≤3(r2sin2θ)
r2cos2θ ≤ 3(r2sin2θ)
4 wrz 18:05
mat: tak, dzielimy obie strony przez r
2 i..
4 wrz 18:06
mat: ctg
2θ≤3, tak?
4 wrz 18:07
mat: czyli jakie musi byc θ
4 wrz 18:08
pomocy: cos2θ ≤ 3(sin2θ)
4 wrz 18:09
pomocy: aaaa
4 wrz 18:10
mat: | | π | | π | |
Pamietaj, ze maksymalny możliwy przedzial na θ, to <− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
4 wrz 18:10
jc: pomocy, na geografii takie całki każą liczyć?
4 wrz 18:13
pomocy: nie jestem na geografii
4 wrz 18:14
mat: po prostu są roznego typu zamiany zmiennych, ta ktorą wybrales nie jest standardowa [u
matematykow] ale jest okej
4 wrz 18:15
pomocy: a "φ" jak wyliczyć ?
4 wrz 18:22
pomocy: zawsze jest od [0, 2π] ?
4 wrz 18:23
mat: Zalezy jakie wspolrzedne przyjmiesz. Na θ ci napislem, na φ jest [0,2π]
OCZYWISCIE te przedzialy mogą ulec modyfikacji przez warunki
| | π | |
Masz warunek: z≥0 czyli rsinθ≥0 czyli sinθ≥0 czyli θ∊[0, |
| ] −−porownaj z maksymalnym |
| | 2 | |
przedzialem
jeszcze masz warunek x
2+y
2≤3z
2 ktory tez ci da jakies ograniczenia na θ, nie skonczylismy
wyzej
a tak: tutaj z twoich nierownosci nie ma warunku na φ czyli będzie maksymalny przedzial [0,2π]
4 wrz 18:40
mat: odpowiedź to będzie ∫∫∫Jdrdθdφ
gdzie granice masz z obliczeń
natomiast J to tzw. Jakobian, przy twoich wspolrzędnych będzie to J=r2cosθ
czyli na r mamy: [0,13]
na φ: [0,2π]
i musisz znalezc jeszcze na θ
4 wrz 18:43
pomocy: Bardzo dziękuje za wytłumaczenie i pomoc
4 wrz 22:58