Całka nieoznaczona
asia20:
Wie ktoś może jak to rozwiązać?
4 wrz 12:26
Jerzy:
| | 2x −2 | | 1 | |
.... = ∫ |
| dx + 3∫ |
| dx |
| | x2 − 2x − 3 | | (x − 1)2 − 5 | |
4 wrz 12:31
Jerzy:
Do pierwszej zastosuj wzór: ∫U{f'(x)}{f(x) = ln|f(x)| + C
Druga ale przez podstawienie, albo możesz rozłozyć na ułamki proste po zapisaniu
mianownik w postaci iloczynowej.
4 wrz 12:36
Jerzy:
| | f'(x) | |
Do pierwszej: ∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
4 wrz 12:36
Jerzy:
| | A | | B | |
A najlepiej od razu rozkładaj na ulamki proste: |
| = |
| = U{2x + 1}{(x + 1)(x |
| | x +1 | | x − 3 | |
− 3)}
4 wrz 12:46