ekstrema lokalne
jasia: Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych. Nie wiem jak dalej postępować...
f(x,y)=(x
2−8y
2)lnx
Mam obliczone pochodne pierwszego rzędu i nie wiem jak rozwiązać z nich układ równań
−16ylnx =0
:(
4 wrz 11:47
Jerzy:
Na początek policz prawidłowo pochodne cząstkowe.
4 wrz 11:50
Jerzy:
Sorry ... źle popatrzyłem na funkcję.
4 wrz 11:53
Jerzy:
Z drugiego równania masz: y = 0 lub lnx = 0
4 wrz 11:55
pomocy: i jak dalej podstawiać ?
5 wrz 11:11
Jerzy:
Najpierw podstaw y = 0 i oblicz x , potem podstaw x = 1 i oblicz y.
5 wrz 11:21
Jędrek:
Założenie: x≠0
Z drugiego równania y = 0 lub lnx = 0 stąd x = 1
| | 1 | |
dla y = 0: 2x lnx + x = 0, x(2lnx + 1) = 0, x = 0 sprzeczność lub x = |
| |
| | √e | |
dla x = 1: 2*ln1 + 1 − 8y
2 = 0 i tak dalej
5 wrz 11:27