pytanko?
Wojtek: Kiedy w czworokącie wypukłym przekątne przecinają się pod kątem prostym. Jakie muszą być
długości boków?
4 wrz 09:16
PW:

Gdybyś spróbował narysować taki czworokąt (zaczynając od prostopadłych odcinków przecinających
się w punkcie różnym od ich środków), to doszedłbyś do wniosku, że nie ma żadnej reguły.
Rysunek przedstawia czworokąt wypukły o prostopadłych przekątnych i każdym boku innej
długości.
4 wrz 13:09
PW: Jakieś związki między długościami boków w takim czworokącie można wymyślać, na przykład
(przy oznaczeniach a, b, c, d na długości boków i d1, d2, e1, e2 na odcinki wyznaczone na
przekątnych):
a2=d12+e12
b2=e12+d22
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a2−b2=d12−d22
To samo dla pozostałych dwóch kolejnych boków:
d2−c2=d12−d22,
a więc różnice kwadratów dwóch kolejnych boków i dwóch przeciwległych boków są jednakowe.
4 wrz 13:46
PW: Mamy więc twierdzenie:
Jeżeli w czworokącie wypukłym o kolejnych bokach długości a, b, c d, przekątne sa prostopadłe,
to
(*) a2−b2=d2−c2.
Twierdzenie przeciwstawne (też prawdziwe) mogące służyć do sprawdzania czy czworokąt ma
prostopadłe przekątne, ma posatć:
Jeżeli nie jest spełniona równość (*), to przekątne czworokąta wypukłego nie są prostopadłe.
4 wrz 14:05
Krzysiek60: Dzien dobry
PW 
Opisales sie , wytlumaczyles i zadnego odzewu .
5 wrz 10:16
PW: Miło Cię widzieć, Krzysztofie. Chyba przestanę pomagać. Mam wrażenie, że niektórzy wrzucają
zadania, żeby dostarczyć rozrywki chętnym, a ja znowu aż taki chętny nie jestem.
5 wrz 16:27
Mila:
Pozdrowienia dla Panów
5 wrz 17:54