pole trójkąta
Kamil:
Oblicz pole trójkąta ostrokątnego ABC w którym :
bok AB=5, wysokość BD=4 i środkowa AE=4,5
Zadanie na poziomie gimnazjum
3 wrz 21:39
iteRacj@:

|AB|=5, |BD|=4 |AE|=4,5 |CE|=|EB|
|FB| || |CA| , |FC| || |BA|
|FA|=2*|AE|=2*4,5=9
|GA|= |BD|=4
z tw.Pitagorasa dla ΔFGA: |FG| =
√92−42=2
√5
|BG|=|AD|=3
P
ΔABC=P
ΔFBA=P
ΔFGA−P
ΔBGA=4
√5−6
rozwiązanie na poziomie gimnazjum
3 wrz 22:50
Eta:
Wkradł się chochlik:
|FG|=√81−16=√65
3 wrz 23:09
iteRacj@:

dzięki, w nowym roku szkolnym popracuję nad precyzją obliczeń
3 wrz 23:17
Eta:

Inny sposób:
1/ z tw. Pitagorasa w ΔABD : |AD|=3
2/ EF|| BD i z tw. Talesa |EF|=2 i |DC|=2x , x>0 i |DF|=|FC|=x
3/ z tw. Pitagorasa w ΔAEF : (x+3)
2+2
2=4,5
2
| 65 | | √65 | |
to (x+3)2= |
| ⇒ x+3= |
| ⇒ 2x=√65−6 |
| 4 | | 2 | |
P(ABC)= (2x+3)*h/2
P(ABC)=2(
√65−3)
================
3 wrz 23:22